JIJ Seksuologen | Gender & Diversiteit

JIJ Seksuologen is het derde domein van BuroJIJ. Het is ontstaan vanuit het enthousiasme en de ambities van de praktijkeigenaren van JIJ. Als eerste volgde Bram de opleiding tot Consulent Seksuele Gezondheid. Kort daarna startte Willem met de opleiding tot Seksuoloog. Beiden deelden dezelfde ambitie: het creëren van een aanbod van specialistische zorg op het gebied van gender en seksuele diversiteit.

Genderteam van JIJ

Voor wie?

Lang niet iedereen voelt zich per se een jongen of een meisje. En lang niet iedereen voelt zich van hetzelfde geslacht als waarmee die persoon geboren is. Van die gevoelens kun je zelf, of kunnen je ouders, in het begin best in de war raken. Dat is niet erg. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent.

Vaak zijn de wachttijden bij de genderpoli’s in het ziekenhuis (het VUMC in Amsterdam en het Radboud in Nijmegen) erg lang. Om die reden zijn wij begin 2021 met ons speciale genderteam gestart met mensen die jou kunnen helpen.

Werkwijze

Heb je vragen of wil je advies over welke behandelingen er voor jouw mogelijk zijn, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

De genderzorg vanuit JIJ is gericht op preventie, begeleiding en behandeling van transgender kinderen en transgender volwassenen. Als er vermoedens zijn van genderdysforie kun je bij JIJ terecht voor gerichte diagnostiek en de eerste fase van de behandeling.

Het genderteam van JIJ verheldert het gedrag en de wensen van het kind. Tegelijkertijd is er aandacht voor begeleiding van de omgeving. Vaak zijn dat in ieder geval de ouders en de broers of zussen. Soms wordt ook begeleiding ingezet op school of in de omgeving. De eerste fase is met name gericht op de wensen en de genderidentiteit van het kind, de jongere of de volwassene.

Voor de diagnostiek van genderdysforie wordt uitgebreid de tijd genomen. Met name bij jongere kinderen is het belangrijk dat zij in hun eigen tempo gevolgd worden in hun ontwikkelingen. Er bestaat een grote groep kinderen die op hun eigen manier geniet van gendervariatie. Lang niet al deze kinderen hebben in de puberleeftijd overtuigde genderdysfore gevoelens en voor veel van deze kinderen is in of na de puberteit geen geslachtsbevestigende behandeling nodig.

Wanneer duidelijk is dat er sprake is van genderdysforie wordt altijd de samenwerking gezocht met de specialisten van één van de genderpoli’s in Amsterdam of Nijmegen. Het genderteam van JIJ werkt alleen vanuit een psychologisch/seksuologische benadering. Er werken geen artsen bij het genderteam van JIJ. Het genderteam van JIJ begeleidt het kind, de jongere of de volwassene in de aanmelding in het ziekenhuis en biedt zorg tijdens de wachtlijstperiode, de behandeling in het ziekenhuis en in de periode daarna. 

De Consulent Seksuele Diversiteit

Door wie?

Als Consulent Seksuele Diversiteit richt ik mij op een breed spectrum van seksualiteitsbeleving met alle fijne en plezierige kanten en de moeilijkheden die je daarbij kunt ervaren. Ik combineer een cognitief-gedragstherapeutische, seksuologische en vaktherapeutische achtergrond met mijn ambities en mijn ervaring als gayman.

Voor wie?

Onderzoek wijst uit dat de huidige hulpverlening vaak onvoldoende aansluit bij iemand die zich buiten het heteronormatieve kader ziet. In onze behandelingen doorbreken we deze hetero-normatieve norm en kijken we naar de persoon achter de vraag.

Mijn behandeling richt zich op het stimuleren van een gezonde seksuele ontwikkeling en de preventie en behandeling van problemen op het gebied van seksualiteit. Intensievere behandeling van bijvoorbeeld seksuele trauma’s wordt door mijn collega Seksuoloog gedaan. In een aantal trajecten zal ik samen met een medisch specialist werken waarbij de medicus de focus zal leggen op de somatische aspecten van de klachten en waarbij ik de psychogene kant behandel.

Ik kan je kan onder andere helpen met vragen en problemen op het gebied van:

  • Gezonde en ongezonde seksualiteit in verschillende levensfasen;
  • Specifieke seksuele problemen bij mannen zoals erectieproblemen, vroegtijdige zaadlozing, het moeilijk of niet kunnen klaarkomen en geen of weinig zin in seks;
  • Specifieke seksuele problemen bij vrouwen zoals pijn bij het vrijen, verkrampingen tijdens het vrijen en geen of weinig zin in seks;
  • Ziekte of lichamelijke handicap met seksuologische co-morbiditeit;
  • Psychiatrische/psychologische problemen en seksuele co-morbiditeit;
  • Verstandelijke beperkingen en seksualiteit;
  • Vragen, onzekerheden en advies rondom seksuele geaardheid, genderidentiteit (bijvoorbeeld transgender) en andere onderwerpen.

Vragen of advies

Heb je vragen of wil je advies over welke behandelingen er voor jouw mogelijk zijn, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.