JIJ Kind & Jeugd | Psychologen & Orthopedagogen

Systeemtherapie

De ontwikkeling van een kind of een jongere verloopt vaak vanzelf en zonder grote problemen. Maar soms heb je als ouder vragen over de ontwikkeling van je kind. Wanneer een kind vast lijkt te lopen of niet lekker in zijn vel zit denkt BuroJIJ graag mee. Door inzet van systeemtherapie wordt niet alleen het kind, maar het hele gezin behandeld. Dat werkt voor sommige problemen veel beter dan dat alleen aandacht aan probleemgedrag van het kind wordt gegeven.

Werkwijze

De gezinsbehandelaar denkt mee met het gezin en geeft, indien nodig, pedagogische ondersteuning en advies. Ook werken wij met het kind of de jongere om bijvoorbeeld sociale situaties beter te begrijpen of om meer grip te krijgen op alledaagse taken en bezigheden.

Binnen onze behandelingstrajecten werken wij met alle gezinsleden, waarbij de eigen draagkracht van het gezin steeds centraal staat. Wij geloven er in dat een kind of jongere, hoe jong dan ook, al zelf sturing kan geven aan een eigen leerproces. Door intensief samen te werken met school, jeugdarts, huisarts of andere betrokken organisaties wordt de behandeling steeds zo goed mogelijk op elkaar afgestemd.

Bij systeemtherapie staat de interactie tussen de verschillende gezinsleden centraal. Het gezin wordt een systeem genoemd en alles in het systeem hangt met elkaar samen. Dat betekent dus ook dat als alle leden van het systeem (het gezin dus!) met elkaar samenwerken aan de behandeling, de behandelresultaten vaak veel groter zijn dan wanneer maar met één iemand wordt gewerkt.

Vragen of advies

Heb je vragen of wil je advies over welke behandelingen er voor het gezin of voor jouw kind mogelijk zijn, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.