Home > Behandeling > Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve Gedragstherapie

De behandelaren van BuroJIJ zijn gespecialiseerd in de Cognitieve Gedragstherapie. Er zijn zowel mogelijkheden voor kinderen en jongeren als voor volwassenen. Het voordeel van Cognitieve Gedragstherapie is dat een korte, gerichte behandeling vaak al voldoende is om je gedeeltelijk of helemaal van de klachten af te helpen.

Voor wie?

De Cognitieve Gedragstherapie is een effectieve behandelvorm voor uiteenlopende klachten. Je kunt hierbij denken aan de volgende klachten:

  • Angst: Wanneer je last hebt van specifieke angsten voor bijvoorbeeld honden, vliegen in een vliegtuig of bang bent in sociaal contact met anderen;
  • Depressieve gevoelens: Wanneer je last hebt van stemmingsproblemen, waardoor je niet meer goed toekomt aan de dingen waar je voorheen zo van kon genieten en je overwegend negatieve gevoelens ervaart;
  • Psychosomatische klachten; Wanneer je erg vermoeid bent of als de spanning te veel oploopt, terwijl er geen lichamelijke oorzaak gevonden kan worden.
  • Obsessies: Wanneer je de neiging hebt om bepaalde handelingen steeds opnieuw te herhalen en je merkt dat je hier zelf niet meer goed mee kunt stoppen. Of wanneer je bepaalde gedachten hebt die steeds weer opnieuw opkomen, zonder dat je daar invloed op lijkt te hebben.

Werkwijze

Na aanmelding neemt onze behandelaar contact met je op om tijdens een intakegesprek de aanmeldreden en de klachten met je door te spreken. Samen met jou maken we een inschatting of de hulpvraag past bij de behandelmogelijkheden van BuroJIJ of dat verwijzing naar de Specialistische GGZ beter past. De behandelaar vertelt je meer over de mogelijkheden en de geschatte duur van de behandeling. Na het intakegesprek stelt de behandelaar een Behandelplan op, waarin je terugleest hoe lang de behandeling duurt en hoe er gewerkt wordt. Vanzelfsprekend is er de gelegenheid om de behandeling nog eens met elkaar door te spreken.

Een Cognitief Gedragstherapeutische behandeling bestaat meestal uit ongeveer vier tot twaalf behandelsessies. Je gaat tijdens de behandelsessies en in de tussenliggende weken op zoek naar de samenhang tussen gedachten, gevoel en gedrag en ontdekt hoe deze samenhangen. Wanneer je dat doorhebt ben je in staat om met hulp van je behandelaar je gedrag te veranderen om jouw doelen te behalen.

Tarieven & aanmelden

De tarieven van onze behandelingen vind je onder het kopje Tarieven & Vergoedingen. Aanmelden kan onder Informatie op de website. Je kunt ons ook bellen om een aanmeldformulier op te vragen.